Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Wat als het kwartje niet steeds de goede kant op valt?

dinsdag 17 oktober 2023
Lisette van den Heuvel, tot voor kort directeur van Stoed, deelt haar visie op moderne zorg en positieve gezondheid.

Dit keer nemen we u mee naar Stoed (Stichting Onder Een Dak). Een bijzondere zorgorganisatie met een moderne kijk op gezondheid. Hoe helpt Stoed mensen zoals u en ik om zich beter te voelen en aan hun mentale gezondheid te werken? Lisette van den Heuvel, tot 1 september 2023 directeur van Stoed (53), deelt haar visie.

Lees hieronder verder

“Een paar jaar geleden komt er een bijzondere vrouw bij ons wonen. Ze heeft een erg traumatisch verleden, is schuw, leeft afgezonderd en is heel depressief. Uiteindelijk wordt ze voorzitter van onze cliëntenraad en zit ze nu vol zelfvertrouwen met plannen voor de toekomst. Geholpen door onze vernieuwende aanpak, veranderde haar leven 180 graden.”
Stoed vindt een moderne aanpak van zorg hoognodig. Lisette legt uit: “Er is straks niet meer voor iedereen een psycholoog, beschermd wonen of een verpleegtehuis. Want er is te weinig personeel, er zijn te weinig huizen, er zijn steeds meer ouderen... Dus hoe kom je met elkaar tot andere oplossingen? We moeten veel meer kijken naar problemen voorkomen en zorgen dat ze niet groter worden, in plaats van ziekte herstellen. Daarvoor moet je bij uitdagingen echt al vroeg met mensen gaan nadenken: hé, wat kun je nog wel?”

Positieve gezondheid in de praktijk

Stoeds aanpak is een voorbeeld van ‘positieve gezondheid’, waarover we in het aprilnummer schreven. Ze zijn een van de eersten in de regio die hiermee werken en hun medewerkers daarin hebben getraind. Ook bij Rogplus werken we ermee. Positieve gezondheid draait om veerkracht ontwikkelen op levensgebieden die voor iemand belangrijk zijn, zoals zingeving, meedoen en contacten. Daardoor kun je ook bij ziekte of klachten gezond en gelukkig zijn. Hoe heeft Stoed deze aanpak gebruikt bij de vrouw uit het voorbeeld? En hoe kunt u hier uw voordeel mee doen als u aan uw mentale gezondheid wilt werken?

“Mijn geloof is dat het leven om een aantal simpele dingen draait”, zegt Lisette. Verbinding hebben met anderen. Gezien worden. En een rol spelen in de samenleving, zodat je van waarde bent.” Ze gelooft ook dat iedereen in z’n leven een kwetsbare periode kan doormaken en daarbij wat hulp kan gebruiken. “Het draait volgens mij niet om eindeloos je mentale problemen onderzoeken, dokters bezoeken en pillen slikken. Maar om veerkracht ontwikkelen in kleine stapjes, zodat je grotere problemen voorkomt.” En dat is precies hoe Stoed helpt.

De weg van de vrouw vooruit

De vrouw uit het voorbeeld woont eerst in een beschermd-wonen-appartement van Stoed in Maassluis. Ze krijgt behandelingen buiten Stoed en er is 24 uur per dag hulp van een Stoed-medewerker in de buurt. Daarna verhuist ze naar een eigen huis, waar een Stoed-medewerker voor haar klaarstaat als het nodig is.

Naast haar werk voor de cliëntenraad, doet de vrouw vrijwilligerswerk bij Buurtcentrum De Hooftzaak van Stoed in Maassluis. Daar kan iedereen, cliënt of buurtbewoner, meedoen aan dagbesteding en leerzame activiteiten. Ze begeleidt en organiseert steeds meer activiteiten, zoals Nederlandse les, kookworkshops en beautydagen. Dat geeft haar leven betekenis. En zo krijgt ze de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en actief deel te nemen aan de samenleving.

“In onze aanpak gaat het dus niet over: ‘die depressie ook en wat ingewikkeld allemaal’”, legt Lisette uit. “Het gaat juist over: ‘waarin wil jij nou een stapje maken om verder te komen in deze lastige periode? Wat is voor jou belangrijk in je leven?’ En dat is natuurlijk voor iedereen anders.

“Als je aan het een werkt, verbetert vaak ook het ander”, vult Lisette aan. “Dus werk je bijvoorbeeld aan je lichamelijke gezondheid, dan ga je je ook geestelijk beter voelen.”

Veerkracht versterken, is grotere problemen voorkomen

Met deze positieve aanpak van gezondheid helpt Stoed niet alleen mensen die Rogplus doorverwijst voor beschermd wonen, thuisbegeleiding of dagbesteding. Maar iedereen die aan zijn of haar mentale gezondheid wil werken, is er welkom. Bijvoorbeeld bij project Vitamine G en het Geheugenkompas.

Vitamine G en het Geheugenkompas

Met Vitamine G in Schiedam biedt Stoed gratis begeleiding aan volwassenen die mentale problemen hebben door bijvoorbeeld stress, eenzaamheid of zorgen over geld. Een coach helpt ze te ontdekken hoe ze mentaal sterker kunnen worden. Ook u kunt meedoen aan activiteiten, zoals mindfulness, Samenfit en voorlichting over geldzaken. Lisette: “Uit de eerste metingen blijkt dat bezoekers van Vitamine G meer sociale contacten hebben, meer rust ervaren en activiteiten vinden die hun leven zin geven. Ook gaan ze vaker naar buiten, krijgen ze meer zelfvertrouwen en voelen ze zich energieker.”

Daarnaast heeft Stoed bijvoorbeeld het Geheugenkompas in het dementievriendelijke Ontmoetingscentrum 5 Molens in Schiedam. “Iedereen met beginnende geheugenproblemen kan hier komen voor informatie, activiteiten en hulp”, zegt Lisette. “Zo kun je zo lang mogelijk blijven meedoen aan de samenleving.”

Hoe de moderne aanpak van Stoed de vrouw uit het voorbeeld hielp? Zij volgt nu een opleiding en is bijna klaar om kinderen te helpen die achterlopen op school. Ze heeft geen zorg meer nodig.

Ook uw hulp is nodig!

“We kunnen dit soort mooie resultaten natuurlijk niet alleen halen”, zegt Lisette. “Zegt iemand in onze Vlaardingse opvang voor daklozen bijvoorbeeld weer te willen werken? Dan hebben we bedrijven nodig die willen meedenken. En een samenleving die niet zo snel oordeelt, dat begint al bij de opvoeding. Veel mensen hebben geen idee hoe het leven eruit kan zien als niet elk kwartje de goede kant op is gevallen. Maar als het net te veel tegenzit, of je hebt een bepaalde kwetsbaarheid, kun jij morgen in dezelfde situatie zitten.”

Kijk voor meer informatie op www.stoed.nl.

 

Rogplus Magazine september
Onderwerp(en): Rogplus Magazine