Ja, ik weet het, dit onderwerp is niet populair. Alles wat met ons einde te maken heeft, vermijden we het liefst. Maar vroeg of laat moeten onze nabestaanden aan het werk. Dus help ze alvast een handje.
Lees hieronder verder
En dan opeens is het einde daar. Verdriet. Waar is dit? Waar is dat? Is er een testament of zoiets? Nee, er staat niets op papier. Chaos. Extra verdriet.
Waar de huis-tuin-en-keukenspulletjes naartoe moeten, is meestal geen probleem. Dat was vroeger vaak het enige wat nabestaanden moesten regelen. Maar nu hebben ze te maken met toeslagen, verzekeringen, lidmaatschappen… Alles zoveel mogelijk digitaal. Waar moeten ze al die documenten en wachtwoorden vinden?
Zelf heb ik al jaren een ‘testament’ in de kast staan, met de titel van dit verhaal. Het is een zelfgemaakte lijst met bijvoorbeeld gewenste begrafenisrituelen, adressen, abonnementen, lidmaatschappen en banken. Ik heb geen bijzondere spullen in huis, dus een officieel testament via de notaris vind ik niet nodig. Maar ‘iets op papier’ zou iedereen minimaal moeten hebben, zeker als je ouder bent.
Een handig hulpmiddel daarbij is het boek ‘Mijn belangrijke gegevens overzichtelijk bij elkaar’. Daarin vul je je persoonlijk archief gemakkelijk in. Het telt 225 pagina’s, met te veel onderwerpen voor de gewone man of vrouw. Maar het is toch zeer waardevol: alle mogelijke onderwerpen komen aan de orde. Voor een klein bedrag leg je ermee vast wat er met je bezittingen moet gebeuren, of je begraven of gecremeerd wilt worden, wat je rekeningnummers zijn, en nog veel meer.
De bekende smoes ‘dat doe ik later wel, want is nog een hele uitzoekerij’, gaat hiermee dus niet meer op. Zorg wel dat ‘Na het overlijden van…’ niet in verkeerde handen valt.
Rogplus magazine september 2022