Norbert vertelt dat hun zoon al van jongs af aan veel last heeft van psychische klachten. Die zitten hem zo in de weg dat hij niet zelfstandig kan wonen. Omdat er geen goede woonvorm voor hem is, hebben ze voor een mantelzorgwoning gekozen.
Geen gemakkelijke opdracht
Het begint pas als het af is...
Maandenlang verbouwen en een deel van je woning splitsen, is geen makkelijke opdracht. Carmen: “We zijn ontzettend blij dat we de kans hadden om een mantelzorgwoning te bouwen aan ons huis. En trots op wat we bereikt hebben. Maar er zijn ook nadelen. De zorg zelf regelen betekent dat je nooit ‘vrij’ bent. Ik ben altijd alert of het goed gaat.”
Mini-instelling met mooie resultaten
Door de mogelijkheid van een persoonsgebonden budget (pgb), hebben Norbert en Carmen de zorg zelf ingekocht. Hiermee kunnen zij de zorg bieden die goed bij hun zoon past. Daarmee zijn al veel resultaten bereikt. Zo heeft hij mbo-4 afgerond. De gesprekken over het pgb hebben zij helaas als onprettig ervaren. “Prima dat er gecontroleerd wordt”, zegt Carmen, “maar ga meer uit van vertrouwen dan wantrouwen.”
Ook een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning valt buiten de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dus u betaalt ‘m zelf. Maar de persoon die erin woont, kan wel begeleiding en hulpmiddelen bij ons aanvragen.
Hoe het werkt
U kunt zelf (ver)bouwen. Maar er zijn ook kant-en-klare mantelzorgwoningen voor in de tuin. Die kunt u huren of kopen.
Bouwregels
U heeft geen vergunning nodig. De regels zijn vergelijkbaar met die voor een tuinhuis of garage.
Geldzaken
Een mantelzorgwoning kan gevolgen hebben voor uw uitkering, toeslagen en/of belastingen.
Rogplus magazine april 2023