“Voor mij hoeft het niet”, zegt een van de geïnterviewden. “De medewerkers doen hun best, maar ik voel geen aansluiting bij de groep en activiteiten, die op zich prima zijn. Ik doe het vooral voor mijn vrouw.” Een ander reageert: “Ik wilde graag weer vissen, maar kreeg m’n spullen niet aan de waterkant. Fantastisch dat ze een maatje voor me regelden.” En weer een ander zegt: “We doen heel leuke dingen, ik ga er graag naartoe.”
"Fantastisch dat ze een maatje voor me regelden"
Wat vindt u van de dagbesteding?
Om dit te onderzoeken, stelden onze vijf kwaliteitsmedewerkers 52 toevallig gekozen cliënten verschillende vragen. Bijvoorbeeld: hoe bevallen uw activiteiten? Gaat u vooruit? En luisteren de medewerkers naar uw mening? Ook spraken ze in de zomer van 2021 hun mantelzorgers. De vragen gingen over de vier aanbieders van dagbesteding: SOL (samen ondernemend leren), Argos Zorggroep, Frankelandgroep en Zonnehuisgroep Vlaardingen. Ook hen interviewden ze.
Levert het u wat op?
Wat blijkt? Cliënten waarderen de dagbesteding met een gemiddeld rapportcijfer van achtenhalf. De meesten vinden dat de zorgaanbieder hun zorgvraag goed oppakt, genoeg tijd voor ze neemt en voldoende luistert. Ook zijn ze positief over de activiteiten, groep en deskundigheid van de medewerkers. Het hoogste cijfer – een negen – gaat naar ‘het levert me echt wat op.’
Is het vernieuwend?
Ons doel is dat de dagbesteding vernieuwend is en past bij wat u leuk vindt: één op één of in een groep. Daarvoor hebben we sinds oktober 2020 de moderne voorziening ‘Meedoen in de Stad’. Die is er voor ouderen en jongeren. Maar dit onderzoek gaat alleen over ouderen.
"Ik doe het vooral voor mijn vrouw"
Krijgen zij vernieuwende dagbesteding? Voor de meeste cliënten is ons antwoord ‘ja’. Maar voor een deel vinden we dat de activiteiten afwisselender, uitdagender en individueler mogen. Ook de controle op doelen halen kan beter. Denk hierbij aan minder eenzaamheid, meer vrije tijd voor de mantelzorger of extra bewegen. Daar gaan we samen met de zorgaanbieders mee aan de slag. Verrassend: we zijn dus iets kritischer dan u:
Zo bevalt mijn dagbesteding
Er is minder spanning in huis
Ricardo Fortuin (65) uit Vlaardingen, de man van Gilimien (55), kreeg een beroerte. Daardoor is hij voor een deel verlamd en kan hij moeilijk praten. Gilimien: “Hij was opeens de hele dag thuis: een beetje tv kijken en liggen. Ook vond hij het moeilijk om z’n aandoening te accepteren. En ik om alles alleen te moeten doen. Daardoor ergerden we ons aan elkaar en kreeg ik ook lichamelijke klachten. Sinds hij twee dagen in de week naar dagbesteding Het Zonnehuis gaat, is er minder spanning in huis. Hij vindt het heel leuk: bingo, bowlen, oefeningen doen… Daardoor kon ik bijvoorbeeld weer gaan werken. Maar nu zit ik opnieuw thuis met gezondheidsklachten: het blijft een lastige situatie.”
Ze zijn als familie voor me
Leo Rijnders (74) uit Vlaardingen raakte op z’n 57ste halfzijdig verlamd door een herseninfarct. Hij heeft ook suikerziekte en mist een oog door vuurwerk. Leo: “Maar voor de rest ben ik gezond, hoor. Nu zit mijn vrouw achter het stuur als we met de auto gaan. Dan ben ik vermoeider dan zij. Ook heeft ze me uit voorzorg gedumpt op de dagbesteding. Nee, gekheid, we zijn al vijftig jaar getrouwd en hebben het goed samen. Je moet wel complimentjes blijven uitdelen. Op donderdag en vrijdag ga ik naar Drieën-Huysen Noord van de Zonnehuisgroep. Spelletjes doen, sjoelen, fysiotherapie, een boottochtje… Ik heb een hoge dunk van de medewerkers. Ze voelen het bijvoorbeeld goed aan als ik ergens mee zit. Dan maken ze tijd voor een praatje of helpen ze me. Zonder dagbesteding zou ik weinig mensen zien, want ik kan bij een ander niet zonder hulp naar de wc. Het verdrietige is dat er ook mensen van de dagbesteding overlijden. Ze zijn als familie voor me.”
Er is nog zoveel waarvan hij kan genieten
Achteraf gezien had Peter Jager (71) uit Maassluis al op zijn 58ste dementie. Zijn vrouw Harriëtte (66) merkte dat zijn gedrag veranderde. “Hij deed bijvoorbeeld steeds lelijker, smeet spullen naar m’n hoofd en maakte afspraken met andere vrouwen. Terwijl hij daarvoor zo’n lieve en rustige man was, die altijd voor me klaarstond. Zelf heb ik reuma en slaapapneu, waardoor ik snel moe ben. Nu gaat hij drie dagen in de week naar dagbesteding van Argos. Ze beginnen met een groepsgesprek, koffiedrinken en samen de krant lezen. Daarna gaan ze bijvoorbeeld wandelen, sporten, puzzelen of muziek maken. De medewerkers zijn erg betrokken. Er is nog zoveel waarvan hij kan genieten. Door coronamaatregelen gaat hij nu wel minder vaak. Daardoor zit hij meer in z’n stoel en mist hij de sociale contacten. En voor mij is het lastiger om regeldingen te doen, zonder dat hij steeds wat vraagt. Hopelijk maakt de gemeente geld vrij om meer jong dementerenden met dagbesteding te helpen. Hoe dan ook: wij hebben beloofd er altijd voor elkaar te zijn.”
Rogplus Magazine april 2022