Hoe we de kwaliteit onderzochten
We spraken 29 van de 68 mensen die beschermd wonen via onze zorgaanbieders Pameijer en Stoed. Onze kwaliteitsmedewerkers gingen bij hen thuis langs en bespraken hun dossiers. Ook interviewden ze wooncoaches, begeleiders en managers van de aanbieders en collega’s van Rogplus.
Wat is beschermd wonen?
Beschermd wonen via Rogplus is bedoeld voor volwassenen vanaf 18 jaar met psychische problemen of een verslaving.
Zij krijgen een woonplek met de hele dag door professionele hulp, voor maximaal drie jaar.
We denken vooraf dat ze binnen die tijd zelfstandig kunnen wonen, soms met wat professionele hulp thuis. Is er langer hulp nodig? Dan valt dat onder de Wet langdurige zorg (Wlz) en zorgen andere organisaties daarvoor.
Resultaten van het onderzoek
1. Doelen
70% van de hulpplannen heeft duidelijke doelen die passen bij de persoon. We maken betere afspraken met zorgaanbieders.
2. Weggaan
1 op de 3 bewoners kan niet zelfstandig gaan wonen door te weinig huurwoningen. We zoeken samen met de zorgaanbieders naar oplossingen.
3. Behoefte aan zorg
30% van de bewoners heeft minder zorg nodig dan in het hulpplan staat. En ze willen meer zelfstandigheid. We bekijken of er een hulpvorm mogelijk is tussen beschermend en zelfstandig wonen.
4. Bereikbaarheid
75% is blij met de bereikbaarheid van begeleiders binnen kantoortijden. 80% heeft geen behoefte aan hulp buiten kantoortijden. We nemen dit mee in ons onderzoek naar een tussenvorm van hulp.
5. Tevredenheid
Bewoners geven hun zorgaanbieder het cijfer 7.8. De begeleiders begrijpen hun klachten (96%), communiceren duidelijk en hebben genoeg tijd (89%).
Rogplus magazine september